Toggle Nav
Vivera België België Vivera Nederland Nederlands

Onderwerp

Een glas warme melk of liever een slaapmutsje?

Vrijdag 16 maart was het de internationale Dag van de Slaap. In een vorig artikel bespraken wij het belang van slapen al en ter ere van deze feestdag hebben wij voor alle liefhebbers van luimen, minnaars van maffen en sympathisanten van snurken een aantal tips voor een goede nachtrust aan het papier toevertrouwd en ontkrachten wij tegelijkertijd enkele fabels over slapen.

Het is een feit dat voor de een slapen belangrijker is dan voor een ander. Het sleutelwoord voor een goede nachtrust is ontspanning. Een veelgehoord cliché is van toepassing op onze nachtrust: Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Wij doen er dan ook alles aan om onze Vivera waterbedden naadloos te laten aansluiten bij een welverdiende nachtrust.

Rustige slaapomgeving

1. Een rustige, comfortabele slaapomgeving

Net als iedere vakman afhankelijk is van goed materiaal, is ook uw nachtrust afhankelijk van ‘uw uitrusting’. Een comfortabel waterbed legt de basis voor een rustgevende slaap en het watermatras garandeert u een goede ligging zonder drukpunten. Zorg hiernaast voor rust in de slaapkamer. Weg met die televisie bij het bed, computer uit en gordijnen dicht. Rust en stilte zijn bijna even belangrijk als een goede slaapplek.


2. Slaap voldoende

Een schot voor open doel: Voldoende slaap is ontzettend belangrijk. Het is een fabeltje dat u minstens acht uur slaap per nacht nodig heeft. Het aantal benodigde uren verschilt per persoon, maar de norm ligt tussen de 3 en de 11 uur. Wees er van bewust hoeveel slaap u iedere dag nodig heeft, want een uur te weinig slapen kan al negatieve effecten hebben op uw gezondheid.


3. Nachtritme

Ga, als het mogelijk is, iedere dag rond dezelfde tijd slapen en sta ook rond dezelfde tijd op. Deze gewenning is goed voor het lichaam om een vast slaappatroon te ontwikkelen, waardoor uw productiviteit tijdens de dag ook vele malen hoger zal zijn.



4. Opwekkende stoffen

Na een avondje goed doorzakken bent u onderweg naar huis en kunt alleen maar aan bed denken. Wat bent u toe aan slaap! Het is waar dat alcohol een handje helpt met in slaap vallen, maar het bevordert de nachtrust niet. Uw biologische nachtrust wordt zelfs volledig in de war geschopt. De kans is groot dat u vroeg wakker wordt en de slaap niet meer kunt hervatten. Een glas warme melk bijvoorbeeld werkt veel rustgevender voor het slapen gaan, dus laat dat slaapmutsje maar staan.


5. Vermijd inspanning in de avond

Het is logisch en gezond dat u moe bent na een intensieve dag, maar er is een verschil tussen de lichamelijke en geestelijke inspanningen overdag en 's avonds. Probeer inspanningen voor het slapen gaan zoveel mogelijk te vermijden. Ideaal is als u zo’n zes uur voor het slapengaan alle inspanningen laat varen. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar een rustgevende wandeling of ontspannende oefeningen (yoga) kunnen dan wonderen doen.


6. Weet wanneer de dag ten einde is

Als u tot het allerlaatste wakkere moment actief blijft, heeft uw lichaam niet in de gaten dat u zich aan het voorbereiden bent voor de nacht. Zorg dus dat uw dag een half uur voor het slapengaan echt eindigt. Kijk dus geen televisie meer, pleeg geen late telefoontjes en stop met piekeren. Laat uw gedachten rusten, zodat lichaam én geest weten dat het bedtijd is. Een boek lezen bijvoorbeeld helpt bij het stoppen met piekeren. Uw hersenen focussen zich op één ding en dwalen niet af.


7. Het bed is uw slaapplaats

Tenslotte een belangrijk punt waar iedereen onbewust last van kan hebben. Het bed is gemaakt om in te slapen. TV kijken vanuit bed, ontbijt op bed of een boek lezen in bed zijn allemaal heerlijke tijdsbestedingen, maar het gevaar kan zijn dat uw hersenen onbewust niet langer de klik tussen bed en slapen maken en u (veel) langer nodig heeft om in slaap te vallen. Als u lange tijd in bed ligt te woelen om in slaap te vallen, of ’s nachts langer dan twintig minuten wakker ligt tussen hazenslaapjes door, kan het helpen om even uit bed te stappen. Ga pas weer terug naar bed als u voelt dat er geen schaapjes meer geteld hoeven te worden.