Toggle Nav
Vivera België Nederlands Vivera Nederland Nederlands

Onderwerp

Waterbed fabels ontkracht

Vandaag de dag is het waterbed nog steeds het slaapsysteem waar de meeste spookverhalen over rondgaan. Onbekend maakt onbemind, geldt ook voor het slapen op water. Vervelende incidenten bepalen de algehele opinie. Aan de hand van een aantal voorbeelden in dit blog willen wij de meest hardnekkige verhalen de wereld uit helpen.

Op het internet heeft echter elke waterbed gerelateerde website de fabel klakkeloos overgenomen. Er is echter nooit officieel onderzoek naar gedaan. Ook in de geschiedenisboeken is hier niets over terug te vinden.

Vandaag bespreken we de TOP 3 waterbed fabels

1. Een waterbed is zo zwaar dat het door de vloer heen zakt.

Dit is waarschijnlijk de bekendste fabel die er is. Je gaat ’s nachts naar bed in je warme waterbed. Midden in de nacht wordt je wakker van een luid gekraak. Voor je het door hebt stort het waterbed met grof geweld door de vloer heen en staat het waterbed in de woonkamer van de onderbuurman die verbaast naar een perfect vierkant in het plafond staart.

Een waterbed wordt altijd opgebouwd op een systeem om het gewicht te verdelen over het totale bodemoppervlak. Het gewicht van het waterbed, laten we zeggen 600 kilo, wordt zo verdeeld over bijvoorbeeld 2,5 m2. Hierdoor is het gewicht per cm2 zelfs MINDER hoog dan bij een normaal bed. Bij een normaal bed drukt het complete gewicht van het bed op 4 pootjes van een paar cm2. Het gewicht van een waterbed kan je vergelijken met een gevulde linnenkast… en die is naar mijn weten ook nog nooit door een slaapkamer vloer heen gezakt!

Een waterbed kan met gemak in elke slaapkamer geplaatst worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat het bed door de vloer zakt.

2. Als een waterbed lek raakt spuit het water uit het bed.

Ook dit is een veel voorkomende denkfout die mensen maken. Als er ‘’gebruik’’ wordt gemaakt van een waterbed in een komedie, dan gaat het bed vaak lek. Dit zorgt voor een heuse fontein aan water wat de hoofdpersonen achter laat met een nat pak en een doorweekte slaapkamer. Leuk op het grote doek, maar onmogelijk bij een waterbed.

Een waterbed wordt gevuld met normaal water. Dit water ligt stil in het waterbed en staat niet onder druk. Als een waterbed dus lek gaat zal het water zeer langzaam uit het watermatras druppen en niet eruit spuiten. Mocht er in een waterbed een klein lekje ontstaan dan is er ook nog een opvangzak (veiligheidsvoering) om de watermatras wat het water opvangt. Het is dus niet mogelijk dat het water uit het waterbed komt… laat staan dat het eruit spuit!

Misschien leuk om te proberen; Draai de vuldop van het waterbed eens open en ga op het bed zitten. Je zult zelf merken dat er geen water uit het bed komt. Zelfs als je op het bed ploft met de dop open blijft het droog!

3. Op een water wordt je zeeziek.

Zeeziekte is een bewegingsziekte. Dit betekend dat het voorkomt bij constante bewegingen. Bewegingsziekten komen bijvoorbeeld voor op een boot of als je in de auto een boek leest. Het water in een waterbed is niet constant in beweging. Laat staan dat het water aan het golven is. Als je op een ongestabiliseerd (FreeFlow) waterbed gaat liggen is de bewegingstijd maximaal 10 seconden. Omdat je zelf niet beweegt als je gaat slapen zal het water ook snel stil komen te liggen. Je kunt hierdoor dus onmogelijk zeeziek worden op een waterbed. 10 seconden is overigens veel te kort om ook maar iets van zeeziekte te merken. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een waterbed aan te schaffen met een hogere stabilisatie. Door een systeem met fibermatten in de watermatras wordt de deining van het water nog meer afgeremd en is het zelfs mogelijk om helemaal niet meer na te bewegen zonder de voordelen van het waterbed te verliezen.

Op een boot kan het naar mijn mening zelfs andersom werken. Terwijl je op dek zeeziek kan worden, kan dat in het waterbed niet. Omdat het waterbed altijd waterpas staat zal het water in de tegengestelde richting bewegen als de boot. Hierdoor blijft het slaapoppervlak dus altijd horizontaal.

Zoals wij aan het begin van onze blog al schreven zullen wij de komende tijd meer aandacht gaan besteden aan fabels en mythes over waterbedden. Wij wensen u alvast hele prettige feestdagen !